Pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły trafia do ula w postaci tzw. "obnóży". Stanowi on doskonałe źródło witamin, mikroelementów, biopierwiastków, białka i enzymów.
Zaleca się spożywanie pyłku kwiatowego w ilości dwie-trzy łyżeczki od herbaty dziennie (dorośli). Szczególnie polecany jest dla osób prowadzących dynamiczny tryb życia, rekonwalescentów, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących.
Łagodzi skutki wyczerpania, stresu i wzmożonego wysiłku fizycznego. Wspomaga leczenie białaczki, anemii i chorób przewodu pokarmowego.
Oczyszcza wątrobę, łagodzi bóle menstruacyjne i jest stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne odżywki stosowane przez sportowców, nie powodując przy tym skutków ubocznych.
Pyłek można spożywać bezpośrednio, lub jako dodatek do kefiru, mleka, itd. Przeciwwskazaniem jest uczulenie na pyłki.