Miód malinowy

Miód malinowy ma barwę jasno – słomkową, po krystalizacji żółto-białą do białej. Krystalizuje stosunkowo szybko co jest związane z przewagą w składzie glukozy. Miód malinowy posiada delikatny przyjemny aromat kwiatów malin. Smak ma łagodny, wyczuwalną dużą słodycz, a jednocześnie posmak kwaskowaty.

Posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Ma zastosowanie profilaktyczne i prewencyjne w schorzeniach miażdżycowych. Miód malinowy stosuje się w przeziębieniach i schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ma zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit. Ze względu na delikatność i łagodność polecany może być dla dzieci.

Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia. Jest miodem dość oryginalnym i stosunkowo rzadko spotykanym. Wziątek z malin w różnych latach ulega wahaniom w zależności od pogody, obfitości kwitnienia i obecności owadów konkurencyjnych. Warunkiem uzyskania miodu towarowego jest odpowiednie zagęszczenie plantacji w zasięgu lotu pszczół. Takich miejsc jest mało, dlatego tak mało popularny jest miód malinowy.

Miód malinowy – pozyskiwany głównie na terenach Lubelszczyzny (zagłębie malinowe). Działa napotnie, rozgrzewająco, przeciwgorączkowo, prewencyjnie w miażdżycy, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżytach żołądka i jelit, niedokrwistości.