Miody

RODZAJ MIODU KOLOR SMAK ZAPACH DZIAŁANIE
Wielokwiatowy Od jasnego do ciemnego w zależności od pory zbioru łagodny przyjemny - zalecany przy przeziębieniach
- wyczerpaniu fizycznym i psychicznym
- serce i naczynia krwionośne
- stany zapalne wątroby
Akacjowy Jasno-słomkowy łagodny delikatny - nadkwasota żołądka
- zaburzenia przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych
- polecany dla alergików i diabetyków
Lipowy Jasno-żółty Przyjemny pikantny Intensywny, przyjemny - przeziębienie, grypa, stany zapalne oskrzeli i płuc
Gryczany Ciemny brązowy do czarnego Ostry charakterystyczny Aromatyczny, silny, korzenny - wzmacnia naczynia krwionośne
- dieta antynowotworowa
- w zakażeniach układu krążenia w miażdżycy
- sprzyja odbudowywaniu komórek kostnych
Rzepakowy Jasno-żółty do białego łagodny Delikatny przypomina zapach rzepaku lub olej - w chorobach serca i miażdżycy, łatwo przyswajalny przez wątrobę
- zawiera dużo glukozy
Wrzosowy Czerwono-brunatny Przyjemny, mało słodki, lekko gorzkawy, ostry Silnie aromatyczny - przy zaburzeniach nerek dróg moczowych i gruczołu krokowego
- stany zapalne żołądka i jelit
Spadziowy Ciemny zielonkawo-brązowy Łagodny mało słodki Delikatny, żywiczny, lekko korzenny - przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, zaburzenia górnych dróg oddechowych
- skuteczny na serce, bogaty w mikroelementy i pierwiastki śladowe
Malinowy Jasno-słomkowy po skrystalizowaniu biały Łagodny, bardzo słodki, z wyczuwalną kwasowością Delikatny, przyjemny aromat - przy zaburzeniach pracy serca,
- działa napotnie i przeciwgorączkowo
- schorzenia górnych dróg oddechowych
- nieżyt żołądka i jelit
- niedokrwistość
Faceliowy Jasnożółty do zielonkawego Przyjemny, delikatny smak Łagodny aromat, posiada lekko kwaskowaty posmak - przy nadciśnieniu tętniczym
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (nieżyt oraz wrzody żołądka)
- pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej
- w zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych
Fasolowy W postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy Mało słodki i lekko kwaskowaty smak Silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli - wspomaga pracę mięśnia sercowego, wzmacnia układ immunologiczny, odżywia i regeneruje organizm
- wspomaga leczenie przeziębień i grypy
- wskazany jest przy leczeniu schorzeń żołądkowo-jelitowych, nie podrażnia przewodu pokarmowego oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia
Nawłociowy Słomkowo, żółty po piękny jasno-bursztynowy Słodki z subtelną kwaśnawo-gorzkawą nutą Przyjemnie pachnie - posiada właściwościom antyspetyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm
- leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty
- pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, dzięki sporej zawartości glukozy
Mniszkowy Jasnożółty po jasno-bursztynowy Słodki, lekko kwaskowaty Silny, charakterystyczny - w chorobach wątroby i dróg żółciowych
- przy niedokrwistości
- w stanach wyczerpania psychofizycznego
- obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny, dzięki zawartej w miodzie cholinie