RODZAJ MIODU | KOLOR | SMAK | ZAPACH | DZIAŁANIE |
Wielokwiatowy | Od jasnego do ciemnego w zależności od pory zbioru | łagodny | przyjemny | - zalecany przy przeziębieniach - wyczerpaniu fizycznym i psychicznym - serce i naczynia krwionośne - stany zapalne wątroby |
Akacjowy | Jasno-słomkowy | łagodny | delikatny | - nadkwasota żołądka - zaburzenia przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych - polecany dla alergików i diabetyków |
Lipowy | Jasno-żółty | Przyjemny pikantny | Intensywny, przyjemny | - przeziębienie, grypa, stany zapalne oskrzeli i płuc |
Gryczany | Ciemny brązowy do czarnego | Ostry charakterystyczny | Aromatyczny, silny, korzenny | - wzmacnia naczynia krwionośne - dieta antynowotworowa - w zakażeniach układu krążenia w miażdżycy - sprzyja odbudowywaniu komórek kostnych |
Rzepakowy | Jasno-żółty do białego | łagodny | Delikatny przypomina zapach rzepaku lub olej | - w chorobach serca i miażdżycy, łatwo przyswajalny przez wątrobę - zawiera dużo glukozy |
Wrzosowy | Czerwono-brunatny | Przyjemny, mało słodki, lekko gorzkawy, ostry | Silnie aromatyczny | - przy zaburzeniach nerek dróg moczowych i gruczołu krokowego - stany zapalne żołądka i jelit |
Spadziowy | Ciemny zielonkawo-brązowy | Łagodny mało słodki | Delikatny, żywiczny, lekko korzenny | - przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, zaburzenia górnych dróg oddechowych - skuteczny na serce, bogaty w mikroelementy i pierwiastki śladowe |
Malinowy | Jasno-słomkowy po skrystalizowaniu biały | Łagodny, bardzo słodki, z wyczuwalną kwasowością | Delikatny, przyjemny aromat | - przy zaburzeniach pracy serca, - działa napotnie i przeciwgorączkowo - schorzenia górnych dróg oddechowych - nieżyt żołądka i jelit - niedokrwistość |
Faceliowy | Jasnożółty do zielonkawego | Przyjemny, delikatny smak | Łagodny aromat, posiada lekko kwaskowaty posmak | - przy nadciśnieniu tętniczym - wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (nieżyt oraz wrzody żołądka) - pomaga przy leczeniu astmy oskrzelowej - w zapobieganiu przeziębieniom oraz stanom zapalnym górnych dróg oddechowych |
Fasolowy | W postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy | Mało słodki i lekko kwaskowaty smak | Silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli | - wspomaga pracę mięśnia sercowego, wzmacnia układ immunologiczny, odżywia i regeneruje organizm - wspomaga leczenie przeziębień i grypy - wskazany jest przy leczeniu schorzeń żołądkowo-jelitowych, nie podrażnia przewodu pokarmowego oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia |
Nawłociowy | Słomkowo, żółty po piękny jasno-bursztynowy | Słodki z subtelną kwaśnawo-gorzkawą nutą | Przyjemnie pachnie | - posiada właściwościom antyspetyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm - leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty - pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, dzięki sporej zawartości glukozy |
Mniszkowy | Jasnożółty po jasno-bursztynowy | Słodki, lekko kwaskowaty | Silny, charakterystyczny | - w chorobach wątroby i dróg żółciowych - przy niedokrwistości - w stanach wyczerpania psychofizycznego - obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny, dzięki zawartej w miodzie cholinie |